Meny

Tips til å unngå matsvinn

Tips til å unngå matsvinn

Innholdsfortegnelse

En tredjedel av all mat som blir produsert blir kastet. Matsvinnet vårt står for hele 8 prosent av det menneskeskapte klimagassutslippet, og det foregår både i butikken og hjemme hos deg og meg. Til sammen kaster vi her i Norge blant annet 60 000 bananer, 100 000 gulrøtter og 27 000 liter melk hver eneste dag!

Her er noen tips til hvordan du kan redusere matsvinnet hjemme hos deg. 

Tips 1 – Strukturer kjøleskapet

Dersom du vet hva du har i kjøleskapet, er det også enklere å bruke det opp. Det kan til og med være ganske inspirerende med en opprydning, og lage et restemåltid med det som synger på siste vers!

I stedet for å slenge alle matvarene inn på uhensiktsmessige plasser, plasserer jeg det jeg vil spise mer av, lett tilgjengelig i kjøleskapet. Her ser dere bilde av mitt kjøleskap før og etter organisering:

Før:

kjoleskap for

Etter:

kjoleskap etter

2 – Lag restemat

Ha en fast restedag i uka der du er kreativ med det du finner i kjøleskapet. Slitne grønnsaker kan for eksempel fint brukes i wok og supper eller stekes i stekepannen med diverse krydder. En annen god restemiddag er paella – der du koker opp ris med gurkemeie (for farge) og steker det i stekepannen med det du har av grønnsaker og eventuelle kjøtt- eller fiskeretter. Krydre alt godt med paprikapulver, hvitløkspulver og grillkrydder. 

3 – Bruk sansene

Dersom en matvare står datomerket med “best før” kan den veldig ofte være god etter. Se og lukt på matvaren før du tar en liten smak – og du vil bli overrasket over hvor ofte matvaren faktisk er spiselig etter datomerkingen. 

4 – Bruk brune bananer

Vi kaster 60000 bananer hver eneste dag her i Norge – en matvare som har kommet langveis fra for å gi oss glede og næring. VI har mange andre matvarer vi også kan være flinkere til å bruke opp, som både melk, brød, gulrøtter og tacosaus, men nå vil jeg slå et slag for brune bananer. De kan fryses ned i skiver og brukes til å lage deilig og sunn is, ofte kalt “nicecream”. De kan moses inn i pannekakerøre og vaffelrøre for å gi naturlig søtsmak, eller de kan brukes til å lage Dødsenkle Cookies som du finner oppskrift på i min bok og her på Keo.no.

Vi kan sammen ta opp kampen mot matsvinn ved å bli mer bevisste på hva, hvordan og hvor mye vi handler. Og har du en drøm om fornyelse, finner du våre kjøkken her.

GRATIS Tegnetime

Book tegnetime

Hidden
DD slash MM slash YYYY
Navn(Påkrevd)
Personvern(Påkrevd)
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.